sobota, 20 października 2012

Łazanki - czyli makaron z kapustą i grzybami :)

Przepis na najprostsze i najtańsze wegańskie danie to łazanki. Smaczne i zdrowe :)
wg Babci Ani.

Składniki:
  • kilka grzybów suszonych namoczyć w wodzie ( ja daję około 5-7)
  • pół małej kapusty - poszatkować, zagotować i odcedzić
  • pół kg kapusty kiszonej
  • cebula - pokrojona w krążki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżkę masła - dla tych co masło jadają :)
Do odcedzonej kapusty dodajemy kapustę kiszoną, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie smażymy cebilkę na oleju, po zeszkleniu dodajemy do niej pokrojone grzybki. Smażymy razem około 2-3 minuty.
Cebulkę z grzybkami dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Po wymieszaniu garnek wkładamy do piekarnika na około pół godziny.

Dowolny makaron gotujemy al dente, odcedzamy , dodajemy do kapusty, mieszamy, opcjonalnie dodajemy łyżkę masła, mieszamy i wkładamy na kolejne 15 minut do piekarnika.

Pyszności :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz