niedziela, 16 września 2012

Ogórki małosolne - po prostu.

A teraz zaległy wpis o najlepszej potrawie lata - ogórkach małosolnych - królują u nas przez całe lato i mają swoje miejsce w ogromnej filiżance ;)


OGÓRKI MAŁOSOLNE - PRZEPIS NA 1 KG





Składniki:

1kg ogórków
2 ząbki czosnku
mały kawałek chrzanu
1 liść chrzanu
koper - kilka gałązek

Ogórki myjemy, obcinamy końce (jeśli chcemy aby szybko były gotowe). Na dno naczynia kładziemy jeden rozgnieciony ząbek czosnku, następnie wkładamy ogórki, koper, chrzan, czosnek i liście chrzanu.
Tak ułożoną całość zalewamy przygotowanym roztworem wody - na 1 litr 1,5 łyżki wody. Jeśli chcemy aby ogórki wcześniej nadawały się do jedzenia zalewamy je ciepłym lub gorącym roztworem. Ja zwykle zalewam mocno ciepłym :)

I.. za dwa dni gotowe :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz