Śliwki, figi i gruszki w aromatycznych przyprawach
- 3 kg śliwek (nie było węgierek więc wzięłam jakieś inne ze straganu ..)
- 5 gruszek (u mnie odmiana Williams)
- 7 fig
- pół szklanki cukru trzcinowego, bo... śliwki były za mało słodkie
- kardamon (łyżeczka, ale może być mniej, w zależności od upodobań)
- cynamon (pół łyżeczki, bo się skończył...)
- goździki (zmieniłam 6 w młynku do kawy), jeśli nie macie młynka można później wyłowić
- sok z 1 cytryny
- szczypta soli
Śliwki wypestkowałam, dałam na nagrzaną dużą patelnię, dodałam figi i gruszki, następnie przyprawy, sól, cytrynę, cały czas mieszając.
Całość gotowałam na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej dla mnie konsystencji (tj. około 3 godzin).
Właśnie wyłączyłam całość, pozostawię do ostygnięcia, jutro rano jeszcze podsmażę około pół godziny i do słoiczków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz