Jak ma wyglądać fasolka, której motywem przewodnim oprócz fasoli jest mięso i kiełbasa w wersji wegańskiej?
Oczywiście zastępujemy mięso pieczarką i oto jest ...
WEGAŃSKA FASOLKA PO BRETOŃSKU
(składniki na obiad dla 2 osób i 3 słoiczki)- 500g białej fasoli "piękny jaś"
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- 70 dkg pieczarek
- koncentrat pomidorowy
- pieprz
- pomidory w puszce
- sól
- pieprz
- dwie garście pokrojonej świeżej bazylii
Jeden dzień przed przygotowaniem dania namoczyłam fasolę na noc (zaleć dużą ilością wody - co najmniej 3 razy więcej niż fasoli).
Rozgrzałam woka, nalałam oliwę, podgrzałam ją, wrzuciłam cebulkę, zeszkliłam ją (pokrojona w kosteczkę), wrzuciłam pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Całość smażyłam na małym ogniu około 15 minut, następnie dodałam pieprz, bazylię, sól, troszkę wody, fasolę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszałam i gotowałam około 10 minut.
Podsumowując - danie pożywne, smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz