Nie ważne..., co ważne to, ze mam z tego ogromną radość, komponuję nowe smaki, przygotowuję pyszne słoiczki i mam pomocnika - mojego syna :))
Wspólne gotowanie to wspaniale spędzony czas we dwoje :)
Wiedziałam o tym od dawna, teraz jednak nabrało to innego wymiaru. Teraz jest jeszcze nauka, rozmowa, życiowe porady, przedszkolne zwierzenia - CUDNIE!!!
W tą sobotę na warsztat poszedł BIGOS Z CZERWONEJ KAPUSTY
Składniki na ogromną porcję - przygotujcie około 6 słoiczków 500ml:
- oliwa z oliwek - 4-5 łyżek
- dwie duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka czerwonej kapusty
- pół kilograma kiszonej kapusty
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sok z półtorej cytryny
- 10 suszonych grzybków
- 15 daktyli
- 30 dkg śliwek kalifornijskich (10 dkg dodanych na początku, 20 dkg przed włożeniem do piekarnika)
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki cząbru
- pół łyżeczki majeranku
Rozgrzałam duży garnek, dodałam pokrojoną w plastry cebulę, zeszkliłam ją. Następnie wrzuciłam poszatkowaną czerwoną kapustę, drobno pokrojone daktyle, całe śliwki (około 10dkg) i grzyby. Wszystko mieszałam kilka minut na dużym ogniu.
Uwaga - przy takiej porcji wymaga to siły :) Dodałam drobno pokrojony czosnek, pieprz i zioła. Wsypałam soli do smaku, wlałam ciepłą wodę i dodałam ocet winny. Dusiłam chwilę, dodałam kiszoną kapustę (z kwasem, nie odciśnięta i nie płukana - zależało mi na kwaśnym smaku, który jednocześnie zachowa kolor czerwonej kapusty. Jak cała kapusta się zagotowała, dusiłam całość na małym ogniu około 45 minut, a następnie wstawiłam garnek do piekarnika na około 3 godziny (temp. 120stopni).
Po tym czasie bigos był gotowy. Jeszcze lepszy jest dnia następnego.
Ja zrobiłam z tej porcji kilka słoiczków na na później pasteryzując w garnku z wodą przez około pół godziny.
Bigos jest świetny na gorąco, dla tych którzy lubią chleb - świetnie nadaje się na zimno do posmarowania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz